Lita på hunden...

Bevakningsgänget träffades vid Q8 i Fittja i går kväll. När klockan var 19.00 så fick vi ett telefonsamtal från våra instruktörer. Vi skulle åka i kolonn till angiven plats.


Kolonnen åkte iväg och allt gick bra om man bortser från att vi åkte lite fel. Väl på plats så fick vi ett uppdrag. Ett inbrott  hade begåtts och nu skulle vi leta prylar, bovar och banditer.


Vår grupp startade på utsidan. En Väska hittades och vi rapporterade in detta. Fortsatte arbetet och efter en stund så hittades väska nr 2.


Vi delade på gruppen och även figuranten hittades och eftersom vi hade problem med våra radioapparater så hade vi ingen aningen om detta. Tog en lov till med Zyrran och rätt som det var så drog hon ner nosen i backen och for utför en stig.... efter flög jag och landade 3 meter senare på rygg. Tydlig markering?? Där låg jag på rygg i en skogsbacke med en rottweiler som inte ville ge sig.... Anropade på radion och fick besked om att figgen redan var funnen och fick då ge beröm till min taggade hund.


Sen blev det vår tur att gå in på området. Fullt med cementrör, pallar, plastslangar, gamla bilar och ett lager fanns på området. Vi jobbade oss sakta men säkert igenom. In i lagerlokalen och Zyrran vindande in något men jag trodde hon kände av dom andra som befann sig på husets baksida. Det var en himla tur att Maria och Dusica jobbade vidare och hittade figgen som dessutom var beväpnad med både pistol och en bomb!!!


Fortsatte att leta och till slut så hittade även Zyrran en skurk som hade gömt sig bland bråten.


Efter nästan 2 timmars jobbande så var hon rätt glad att få gå in i bilen och sova medans jag gick tillbaka och agerade figge med dom andra deltagarna. En myckt rolig kväll där framför allt jag har lärt mig: LITA PÅ HUNDEN!!!!



Nu har jag kommit hem från sista kurstillfället i ämnet ringträning. Dom här 4 gångerna har gett mig så mycket. Hon kan nog bli riktigt bra om några månader......

Vacker som en dag


Min prinsessa igen... vilken skönhet:-)

Storhetsvansinne

I lördags när Zyrran fick träffa sin mormor så hade hon en attityd som tydligt sa: Jag är störts, bäst och vackrast så flytta på dig gamla tant"

Mormor Anja lät som sagt Zyrran hållas i ett par timmar sen tröttnade hon. Med tydliga signaler från mormor så gav sig Zyrran och blev liten och go igen:-)

På min begäran så ville jag att mormor och barnbarn skulle träffas igen. Så vi sammanstrålade på Botkyrka och tydligen hade Zyrran en bra minnesbild av den gamla damen och skötte sig mycket bra. Hon visade respekt för sin mormor och det var ju skönt att se.


Naturligtvis så tog vi generationskort på flickorna.



Sen så hittades det en boll i valphagen och den var uppskattad.

Körde sen igenom lydnaden och vi hade problem så den isbiten jag har haft i magen sen igår kväll har just nu växt till ett helt isberg. Har pratat med Lotta L om en del saker och jag fick mina tankar bekräftade.

Hon hade svårt eftersom det var genomblött på planen men vi jobbade på. Svårast var nog att ligga ner.... men jag får hålla tummarna för att det inte kommer att vara så surt på planen på lördag....... hennes läggande under gång var rent ut sagt katastrofala och att sätta sig fot var lite halvjobbigt. Men, men vad är en bal på slottet.

Platsliggningen var ju inte heller så himla bra men vi kör på i morgon också.... jag brukar ju inte ge mig.



Men vad som än händer på lördag så är hon ju min prinsessa!



Även Zyrran siktar högt så går det åt pipsvängen på lördag så kommer vi igen:-)

Onsdagsträningen på Södertälje inställd!!!

Jag blev lite rädd när jag läste mailet.... men våra instruktörer på bevakningen har skickat ut kontraorder.... samlingsplatsen är flyttad till Fittja. Vi ska sen förflytta oss i kolonn och få någon form av uppdrag på plats... Undra vad dom har hittat på?

Spännande, spännande:-)

Träning på Botkyrka BK

Efter jobbet så kastade jag in hundarna i bilen och styrde mot klubben. Tanken var att det gäller att passa på att träna om vi skulle komma med på tävlingen på lördag.

Eddie och Zyrran fick göra en platsliggning och jag var gömd i 4 minuter - tyvärr så fanns det inga andra hundar närvarande så sheltie fick göra en insatts.

Sen körde vi  FF. Jobbade bakdelskontroll och det gick bra. Sättandet efter höger och vänstersvängarna börjar att ta sig - det blir mer och mer rätt.

Läggande under gång. Det var lite kallt och blött men hon insåg att det blir ingen belöning om man inte lägger sig ordentligt.

Inkallning med ställande är ett moment som jag har svårt att inte dra på munnen åt - det går så fort så när hon ska stanna så studsar hon fram när hon bromsar för att sen stanna klockrent..... tanken går åt hållet "kasta macka" som man sysslade/sysslar med när man kommer till en blank sjö en sommarkväll....

Rutan ska väl fungera - vi fortsätter att befästa.

Hoppet med target fungerade bra.... hon kommer ut rakare och när hon har fått bollen så fångar hon den för att sen hoppa tillbaka överhindret.

Apporteringen - ömsom gråt, ömsom skratt. Gråten kommer när hon landar på apporten med framtassarna. Skratten när hon plockar upp apporten snyggt och det inte blir något tugg. Befästa, befästa.

Fjärren: hmmmm... Just idag så bestämde hon sig för att skalla vid alla liggkommandon. Måste ringa Lotta L i morgon och se om hon har något bra tips.....

Sen åkte jag hem och fixade mat till alla tonåringarna i huset. Det är ju höstlov och det har ramlat in några extra grabbar som LAN:ar. 

Sätter mig sen i soffan för att bara glo - då ringer telefonen: Jag har kommit med på tävlingen på lördag....... hilfe!!!!

Helgens bravader

Fredag eftermiddag inleddes med tågresa till stan för att titta på ritningen av vårat blivande kök. Zyrran va med och vi hade fokus på att kunna gå i trappor som vanligt folk. Hon har en benägenhet att köra högsta växeln både uppför och nerför trappor.

Detta resulterade i ett missat tåg på inresan och en missad buss på hemresan.... men hon har börjat klyka att man kan ta det lugnt.

På lördagen träffades jag, Lotta J och Ingela ute vid Rönninge skjutbana. Spår och uppletande. Ingela hade även med sig Zyrrans mormor Anja och Lotta hade med sig Lizza eftersom hon var hundvakt. Efter en hel dag i skogen så kändes det i kroppen:-)

Söndagen skulle inte va speciellt lugnare. Bevakning och start ute vid Södertälje BK vid 9-tiden. Patrullstig, spårupptag, miniruta för att sen avsluta med ett lydnadspass. Jag behöver nog inte övertyga någon om att Zyrran somnade ovaggad på kvällen.

Det är tur att damen får vara hemma och vila under dagen - för i eftermiddag så blir det lydnad... Vi står som reserver till en lydnadstävling i helgen och det vore kul om vi kom med.
 

Utställningsträning

i Täby har varit på tapeten idag.  Vi har sysslat med friställning och det är läxa att träna på till nästa vecka. Mycket intressant och lärorikt.  Hon har förstått på vilket avstånd jag vill ha henne och står riktigt bra. Alltid roligt när det fungerar:-)

Nästa vecka är det sista gången och det är ju lite tråkigt även om jag behöver tiden till annat!

Gissa vad vi har gjort idag!!

Vi har varit på bevakningsträning i Södertälje..... Sittande bevakning, spår, uppletande och en vindfigge gömd i skogen som vi skulle hitta......  Naturligtvis så hann vi köra platsliggning, fritt följ, inkallning och fjärren innan vi satte igång.

En mycket spännande kväll som började med att jag agerade ljudfigge. Svart som attans och där skulle jag ta mig fram, klarade mig utan att gå vilse eller trassla in mig i pinnar eller snår. Men ärligt talat så är man inte så kaxig när man står där själv.....det finns mycket vildsvin i trakterna.

Zyrran gjorde en mycket bra sittande bevakning. Markerade ljudet och behöll fokus hela tiden med ett litet avbrott då hon vände sig om och gav mig ett par snabba pussar. Hon återgick sen direkt till sin uppgift.

Dom övriga aktiviteterna gick också bra.

Det jag vet att vi måste träna på är spårupptag, längre patrulleringsstig med ljud, vind och spårövergång. Jag har även lagt fram önskemål om platsliggning med skott. I helgen ska jag försöka mig på att lägga ett längre spår på lördagen för att sen kunna träna detaljer på söndagen då vi träffas med bevakningsgänget.

Ska även försöka lägga in lite lydnad i helgen.......

Tyvärr så ...

har bloggen blivit lite lidande pga mycket hundaktiviteter. Gårdagen förgylldes av ett lydnadspass hos min instruktör. Vad allt är enkelt när man är där *ler*


Som vanligt kom jag hem med en hel IKEA-kasse som var fylld av nya tips och trix. Nu har jag 14 dagar på mig att fixa till dom små skönhetsfelen i fria följet.


Zyrran har ju dom sista gångerna när vi tränat hoppet flygit ut och när hon vänder upp så hamnar hon så långt ut åt höger sida... som har resulterat i att hon inte alltid hoppar på tillbakavägen. 


Skulle demonstrera detta - men Zyrran vet ju som sagt när hon ska sköta sig så hon visade att det minsan inte gör något om man sitter snett för är man rottweiler (och vacker) så kan man faktiskt hoppa tillbaka i alla fall!!!!!


Fick rådet att använda "target" och gissa vem som blev lycklig. När Zyrran får se plastlocket (targeten) då börjar hon ladda och mycket riktigt så flög hon ut och smackade till med tassen på locket och då kommer ju den roliga belöningen (= bollen).


Tipset blev 2 gånger med target och en gång utan target men med kommando sitt i en hel vecka.


I min värld har vi även haft ett skönhetsfel i inkallning med ställande. Men som sagt det var ju i min världJ. Zyrran stannar på kommando så grästovorna flyger......och känguruhoppet innan gör inget. Bara att jobba vidare....


Rutan kördes också där jag ska börja utöka till 15 - 18 meter och befästa ytterligare belöningen som ligger bakom rutan.


Sen kom vi till krypet. Hon har mycket fina grunder för att få ett bra kryp. Vi har inte lagt in något kommando än men det kommer om någon vecka. Skynda långsamt.


Krypövningen i går resulterade i en blå högerhand. Att sitta på knä framför sin hund med en godis i handen som man långsamt drar bakåt.... resulterar i ett par snabba slag på handen av en rottweilertass. Kör man nu kryp en stund så är man blå och även ett visst blodvite kan uppstå. Jag antar att detta är småsaker som man har glömt om ett år.....

I kväll blev det inga aktiviteter alls - jag fick jobba längre än vanligt och sen skulle yngsta sonen ha kläder, så det va bara att åka och handla. Kvällen kommer att gå i "Soffans" tecken och ryggläge:-)


I morgon är det bevakningsträning i Södertälje.

Hej å hå!

Bevakningen och lydnaden är det som tar mest tid för oss just nu. Söndagens träning blev lika givande som alltid. Jag och Emma började med att lägga 8 st stycken spår innan dom andra deltagarna på bevakningen hade kommit. Vi var bra svettiga med mjölksyra i benen när vi senare anslöt  till dom andra som i basen.

Några hundar fick jaktspår och där agerade jag figge - det gav mig ytterligare ett bra träningspass:-)

Patrullstig med vindfigge där Zyrran gav fin markering. Barbro hade även lagt ett klurigt spår till Zyrran. Små saker som satt i träd och låg på stubbar och hon jobbar bra - lite knepigt för henne vid vissa föremål men detta är ju något nytt för henne..... hon är ju van vid att sakerna ska ligga på marken i spåret.

Vi avslutade med lite lydnad nere på Södertälje BK. Återigen en trevlig dag i fint väder:-)

Bevakning, ringträning och spår med uppletande

Torsdagens aktivitet var som sagt ringträning med Gerard O'Shea. Hur agerar domaren i ringen? Hur mycket och när tittar domaren på just din hund. Vad måste du göra som handler?

Det blev även praktisk träning och det är en roligt grupp med allt från smått till stort. Zyrran och jag hade lite olika åsikter om huruvida man får bita matte i högerarmen eller inte...... den här gången fick jag min vilja igenom.

På fredagen blev det inte så mycket hundaktiviteter. Jag åkte in till stan och mötte Kenneth. Lite mat och ett par öl innan vi gick vidare till Globen Annexet för att kolla på Monsters of tribute. Mycket trevlig kväll som avslutades med en hundrastning vid halv 3 på morgonen.

Lördag kl 11.00 så träffade jag (instruktörs-) Barbro ute vid Lida. Vi förgyllde dagen med både spår och uppletande. Barbro fixade ett (700-800 m) klurigt och mycket roligt spår till oss som gick genom skog, över vägar och ut på en äng. Hon jobbade bra min lilla tjej. Dagens spår gav samma resultat som tidigare..... mer träning att påvisa föremål i skogen. Har börjat med att klicka in hennes liggmarkeringar och jag tror med säkerhet att detta kommer att bli kanon.

Uppletandet gjorde hon också bra med tanke på det tuffa spåret hon hade gått tidigare. Man såg att hon var trött men jobba det gjorde hon. En mycket trevligt och givande dag.

I morgon är det Södertälje och Bevakningsträning som gäller......

Onsdagsbevakning

Åkte iväg så jag var på Södertälje BK straxt före 17-tiden för att träna lydnad. Vi körde fritt följ med fokus på svängar och att sitta rakt. Hon har fortfarande den där cm som hon sitter fel även om det blir bättre och bättre. Läggande under gång är ett moment som sitter som en smäck. Inkallning med ställande är så roligt enligt damen så här jobbar vi vidare på att förlänga avståndet mellan mig och Zyrran.

Hopp över hinder gjorde hon bra - kom längre ut på uthoppet och satte sig utan att gå framåt. Även träning med att stå lite var som helst och kommendera hopp börjar bli säkrare. Hopp betyder hopp oavsett var vi har hindret.

Rutan fungerade fint, 3 skick med rutan på olika ställen och springer rakt igenom utan problem och när jag säger stanna så stannar hon med stor förväntan.

I apporteringen ser jag mindre och mindre tugg och framför allt så har hon förbättrat sig och det är väldigt sällan hon landar med framtassarna på apporten.

Vi avslutade med fjärren - hm... det kom skall idag vid nedlggandet men vi fick avsluta med godkänt och sen var det bilen och det goda grisörat.

I bevakningsgruppen så började vi med stillasittande bevakning. Hon har hög förväntan så när vi väntar på vår tur så kommer det små pip (på gott och ont). För vår del så har jag inte så mycket att klaga över förutom mig själv. Jag har förmåga att slarva när det gäller påvisande av ljud/vind...... När vi skulle ut till figgen så blev det en liten resan för min del in i skogen...... och fort gick det. Att Zyrran var lite för ivrigt och sen insåg att figgen hade kommit ut på stigen berörde henne inte..... eftersom hon inte hade några problem med att ta sig ut igen genom en tät grandunge som innebar att jag fick lägga mig på mage och åla ut.

Dagens missar lägger vi till kunskapsbasen och jobbar vidare på nästa gång.

Uppletande i grupp efter föremål gick bra. Bäcksvart var det och hundarna hade inga problem med att hitta sakerna. Vi som förare kunde inte hjälpa till och styra eftsom vi inte kunde se något och det är ju alltid en fördel.

Sen körde vi bevakning av parkeringen. Det är så roligt när man ser att hundarna är medvetna om sin uppgift och dom som var figgar vindades in och togs på bar gärning:-) Här kommer inge förbi obemärkt.

Kom hem sent men som vanligt med ett leende i hela ansiktet - bevakningen är stenkul.

Ska ta ut hundarna för en morgonsväng och sen sticker jag till jobbet..... och i kväll så ska jag till Täby och ringträningskursen med Gerard O'Shea.

Knepigt spår

På förmiddagen skulle Lotta J ut med Dagisgruppen här i skogarna där jag bor. Så när Lotta + massa barn klev in i skogen så la hon ett spår till mig och Zyrran. Knepigheten skulle inte vara massa vinklar och prylar utan "bara" lång liggtid (6 timmar) i ett område där många andra människor bor och rör sig.

Vi hade kommit överens om att hon skulle göra en rejäl uppspark samt sätta en snitsel på samma ställe.

När jag kom hem från jobbet så tog jag med mig Zyrran + sele och knatade iväg på bestämd plats. Med Lotta på telefon och en riktigt bra vägbeskrivning så letade jag snitsel..... men där hade någon kreativ person varit framme som tydligen inte kunde skilja på "mitt-och-andras".

Jag gjorde ett tappert försök att leta efter uppsparken som skulle var kraftig och synas väl men jag kunde inte hitta den. Jag är säker på att någon även hade tagit  "uppsparken" och stoppat i sin egen ficka.

Vid ett par tillfällen så var Zyrran nere och fick upp någon form av spår där det visade sig att Lotta J hade gått men dom små belöningarna fanns inte kvar. Tack Lotta för en bra insatts.... FAN ta idioten som inte kan hålla fingrarna i styr.

Att försöka hitta ett spårupptag efter Lotta var inte lätt.... Jag hade ingen aninge om vart hon hade gått och området var ju som sagt Harbrospåret och det går ju ett antal människor där per dag.

Muttrandes så gick jag och Zyrran vidare och tänka sig - på vägen tappade jag både patronhylsor och skinnflärpar och gissa vem som hittade dom????

En stunds lydnadsträning på ängen fixade vi till också. Inkallning med ställande, fritt följ och platsliggning med en hel hjord av pensionärer med stavar som knatade förbi som störning. Kändes bra så vi fortsatte trampa hem och återigen så tappade jag saker som Zyrran fick leta rätt på. Jag håller på att lära damen liggmarkering på föremål..... och det går lite hur som haver:-)

Men skam den som ger sig.

Väl hemma så körde vi lite kryp och där fick jag samma underbara känsla som igår. Det går framåt:-)


Nog med skryt angående min underbara, finfina, fantastiska lilla prinsessa..... som nu ligger och sover,  snart ska jag och Kenneth plocka fram Biabäddarna och lägga oss på golvet.

EP-anfall??

Vi har legat i med träningen under veckan som varit. Bevakningen blir bara roligare och roligare. Nu markerar hon även små patronhylsor som är gömda i mossan när vi spårar. Vilken pärla hon är. Lydnaden i dag på klubben gick också bra. Hon känns stabil lilla prinsessan.

I lördags hände ngt som fick mig att tänka till....."Vi har bara våra hundar till låns".  Vi hade beslutat att inte göra så mycket under dagen och jag skulle precis gå ut med hundarna. Eddie följer med mig ut i köket (som vanligt) när jag vänder mig om så ser jag min lilla pälsboll gå på armbågarna, krökt rygg och stela bakben samtidigt som han huvudet vrider sig ner och åt sidan, tuggandes på ett onaturligt sätt.

Plockar upp hunden i famnen och tar upp han på köksbordet. Stadga i bakbenen men inte i frambenen. Efter en stund så sätter jag ner honom på golvet och där sitter han..... gungandes med huvudet.

Försökte få honom att gå framåt och det gick sakta och godis ville han inte ha (nu blev jag orolig)

Ringer veterinären - lång telefonkö - och under tiden börjar han hämta sig mer och mer. När jag efter 50 minuter går ut till bilen så har han piggnat till rejält och skallar till (som vanligt) när ytterdörren stängs.

Jaha.... vad gör man nu. Sätta sig i telefonkö och rådfråga igen?? Jag bestämde mig för att åka in och prata med dom. Väl framme så kunde jag se att han hade inte samma aktivitetsnivå som han brukar ha men för en utomstående så såg han helt frisk ut. Pratade med personalen som sa åt mig att åka hem och låta Eddie vila i några dagar eftersom hon var ganska säker på att han hade fått ett EP-anfall......

Sagt och gjort... hem åkte vi och la oss i sängen och mös......

Har inte sett några andra förändringar på honom och nu är han helt normal (läs "skällig").

Ont i ögat...

är resultatet efter dagens spårning..... När zyrran forsade fram genom skog och ris så lyckades en elak gren från en gran piska till rakt i ögat....... som nu rinner och svider som tusan.

Trötta men nöjda

Kom hem från jobbet och tog det lite lugnt innan jag gick ut iskogen och la ett spår till Zyrran. Längden blev 900 meter med 8 vinklar och 8 föremål.

Vi kommer förmodligen att köra upp för tjänstehund i maj och då ska vi utan problem ta 1500 meter och för lägre spår behöver vi ju 1000 meter så det är väl dags att köra på:-)

Jenny la ett spår till Lizza och jag fick äran att lägga ett till Gucci. När det var Zyrrans tur så var jag ganska nyfiken på hur det skulle gå. Vi hade korsat stigar vid 4 tillfällen och det rör sig som sagt rätt bra med folk i våran skog samtidigt som längden är lite mer än vanligt.

Men jag har inget att gnälla över. Vid appellspåren så var pinnarna viktiga och i skogen så har dom sjunkit lite i värde, 2 pinnar klev hon över så här får vi lägga lite krut. Vinklarna var inga problem i sig, hon kollar av och tuffar på. Jag ska inte sticka under stolen med att hon var bra trött dom sista 100 m men hon jobbade igenom även dessa med gott humör:-)

Ska fortsätta med spår runt 800 -900 meter och jobba på med pinnarna..... och då kommer ju uthålligheten av sig själv.

Sen hängde jag på Jenny när hon tog spåren med Lizza och Gucci.

I morgon är det bevakning.........

Aktiv helg

Lördagen inleddes med bevakning. Jag tog med mig Lotta J som figge, det jag inte visste va att vi först skulle gå ett kolonnspår. Eftersom det finns snälla människor i gruppen så fick även hon låna en hund, en shäfer:-)


Efter besked att hela truppen misslyckades och vi hade fått ett tjusigt bakspår så blev vi återkallade till basen. Lite fika och snack för att sen gå på patrullstigen. Nu fick Lotta J jobba som ljudfigge.

Vi hann även med 2 spår till Zyrran varav det ena var ett korsande spår  och där hundarna startade samtidigt. Gick som tåget för oss båda. Väl hemma så somnade både jag och Zyrran rätt snabbt.

Söndagen bjöd på skogstur på förmiddagen med Lotta J. Målet var att även plocka svamp men det var bara att konstatera att gårdagens skörd var betydligt bättre.

Sen hem och fixa hus och hem. Zyrran fäller som jag-vet-inte-vad och fortsätter hon så här så får jag ställa henne bland nakenhundarna....

Idag var jag på privatkurs och vi ska förmodligen starta lkl 2 i oktober. Vill inte vänta längre efter som damen ska löpa i november.

Vi började med krypet och även framåtsändandet idag - det kommer att ta tid:-) men vi har ju vintern på oss.....

Vi har inte lagt ner:-)

Folk har ringt och fråga om jag har slutat blogga eftersom det är några dagar sedan:-) Men det har jag som sagt inte.

Denna vecka har varit som tidigare veckor, dvs guldkantad av träning i alla dess former. Vi har hunnit med lydnad, patrullstigar, sittande bevakning och spår.

Vi har även varit sociala med en den ena och en den andra. Dagens aktivitet var först Botkyrka BK där jag körde igenom Eddie, han går bra rakt igenom och även apporteringsdirigeringen fixade han galant idag. Ska sätta fart på fjärren och vittringen också.

För Zyrrans del så blev det bad nere vid brosjön - än så länge är det ganska skönt i vattnet. Vi avslutade med lite bus på ängen

Nu ska jag ta fredagkväll för i morgon är det bevakning igen. Tyvärr så missar jag KM (lydnad) på klubben som är i morgon men jag kan ju inte dela på mig och bevakningen har prio ett just nu.

Vi får se om vi kan vara med på Stora KM om några veckor....

RSS 2.0