Fredag, sol och får snart gå hem

I onsdags tog jag Zyrran med mig på en cykeltur till Botkyrka BK för att träna skott. Det är stor skillnad på henne nu när öroninflammationen är borta.

Träffade även Marie och Tee som var där och vi tog en liten sväng tillsammans med hundarna.

Innan vi cyklade hem så tränade vi lite på bruksstegen. Det går framåt, eller ska man säga uppåt:-)

I går tog jag och Zyrran en sväng till Tumba C med Jenny och Lizza. Vi gjorde det vi skulle och sen satte vi oss på restaurang TB´s. Jenny åt lite mat och jag fick en öl. Sen började vår vandring hem och samtidigt började det dåliga vädret komma över oss.


Precis när jag svänger in mot huset så kommer Lotta och Thomas med "lilla" Maya, Zyrrans halvsyster. Vilken liten plutt:-)
Maya fick umgås med Zyrran och Eddie en stund och Zyrran försökte leka igång den lilla skruttan och till slut så blev det lite fart på henne. När dom sen skulle åka hem så var det en trött liten valp.


Nu sitter jag på jobbet och har kopplat upp mig via "pucken" så jag når internet. Företaget jag arbetar på är Amerikanskt så det är hårda regler som gäller inom nätverket. Många sidor är blockerade och från och med den här veckan så kommer jag inte ens åt min hotmail. Att blogga via företagets nätverk är en döds-synd så därför har jag kopplat upp mig på annat sätt och sköter mitt bloggande på lunchtid - det är ju ändå "min" tid.

Väntar nu på att klockan ska bli hemgång - längtar efter min uteplats på baksidan, lite vin, grillning och underbart sällskap av min älskade man.

Kanske jag hinner med ett spår i kväll:-=)

En längre rapport

I lördags så stack Zyrran och jag iväg straxt efter kl 6 på morgonen för att bege oss till Malmköping. Det var första gruppen som skulle certa sina hundar.

Själv var jag uppsatt som "basvakt" och det innebar att jag med 4 andra personer skulle ta hand om hundarna i basen över hela helgen. Vi började med att slå upp 12-manna-tältet och rigga ordning och göra lite hemtrevligt.


Hundarna hämtades och satte på sina platser. Vi ansvarade för hämtning och lämning av hundarna och det gav oss en del dö-tid. Då passade vi på att köra lite egen bevakningsträning. Motivation på patrullstig och även spår lades.

Natten innebar efter hundarnas "sittande bevakning i mörker" att vi max kunde få 4 timmars sömn - naturligtvis så blev det inte 4 timmar sammanhängande sömn....... men eftersom man vet att det bara är en natt så är det inga problem.

När man kom hem vid 17-tiden på söndagkvällen så var man hyggligt trött.

Helgen resulterade i 6 certade hundar och jag kan bara säga ett stort GRATTIS till samtliga.

Helgens nyblivna tjänstehunds-ekipage.

Igår när jag kom hem så hade man lite sviter kvar från helgen. Jag och Zyrran tog en liten cykeltur och som ni märker så har jag överlevt:-) Hon är en jäkel att trava och undan går det.

Idag så hade jag bestämt träff på Södertälje med Björne som hade erbjudit sig att lägga ett spår till Zyrran.  Längden blev 1600 meter och Zyrran fixade detta galant. Den sista uppförsbacken höll på att ta livet av mig men det var bara att bita ihop.  Jag var väldigt nöjd med tiden, 22 minuter. Även om man nu har 90 minuter på sig på certprovet så känns det bra att ha lite koll på våra spårtider.

vi är på väg till lunch

MMS

vi är på väg till lunch


lite värme på kvällen i basen.

MMS

lite värme på kvällen i basen.


Spår på Lida

I morse träffade jag Barbro/Ludde/Alva och Helana/Shibahunder vars namn jag inte kommer ihåg, på Lida för att spåra. Jag började med att lägga 12 st. spårupptag på en äng och det var nu det började regna.

Barbro gick ut ett certprovsspår till Zyrran. Medans vi väntade på att spåren skulle ligga till sig så gjorde vi lite småövningar med Shiba-tjejerna innan vi tog spårupptagen. Zyrran tog 6 st och på nr 5 tog hon bakspår men vände själv och hittade rätt.

Lite fika för att sen ta Zyrrans spår. Regnet hade nu pågått i ungefär 2 timmar och Zyrran verkligen slet i spåret som hade en liggtid på c:a 2 timmar. Uppe på ett berg slog hon som attan och fick jobba i flera minuter innan jag kände draget i linan och det bar av igen. Hon slog mycket men gav inte upp. Flera gånger var jag påväg att ta henne av spåret och varenda gång så satte hon ner nosen och gav sig av. Ett föremål fick vi med oss men dock inget slut. Jag var lite bekymrad och eftersom spåret var osnitslat så hade jag ingen aning om vad som var rätt eller fel i hennes spårande.

Spåret tog tid och när vi kom tillbaka så bestämde jag och Barbro att vi tar med oss hennes Ludde och går spåret en gång till. Det visade sig att Zyrran hade gjort ett kanonjobb. Över grusvägar, serpentinspår över traktorvägar etc, etc.....  Ludde hittade ytterligare ett föremål och även slutet.... som Zyrran missat.....hon var trött efter diverse knökigheter. Spåret som Barbro lagt var mer avancerat än ett certspår och i ihållande regn.... Att hon fick problem uppe på berget är ju inte så konstigt eftersom hon inte har så stor erfarenhet av hårda spår... i regn.

Zyrran fick ytterligare ett spår på 200 meter och 4 föremål och där var det klockrent. Eddie fick sig ett 200-meters spår på äng och jobbade otroligt bra.... undra om man ska starta den lurviga killen i apellen???

I morgon åker jag till Malmköping och är basvakt på gruppens första certhelg. Bilen är packad och jag är redo för att krama kudden - avfärd 06.00 i morgonbitti.

Lydnad och patrullstig

Igår så åkte vi till Södertälje Bk för bevakningsträning. Startade innan med lite lydnad.

  • Framförgåendet gick super med koncentration och fokus framåt.
  • Vändningar på stället börjar fungera riktigt bra med snygg position men en liten bit har vi kvar.
  • Inkallning med ställande och läggande gav mig rysningar då hon både stannade och la sig blixtsnabbt.
  • Sättande under gång har vi en bit kvar på men nu sätter hon sig 3 gånger av 5 -hon har förmåga att blanda ihop momentet med läggandet *ler* men det kommer att lösa sig.
  • Krypet var riktigt bra. Även vändningarna fungerade, visserligen inte 100% men hon börjar förstå vad det handlar om.
  • Bruksstegen jobbar vi på med att ta det lite lugnt i starten något som är lite knepigt med en kvick liten dam.

Skott-träningen gick bra och jag märker en stor skillnad nu när hennes öroninflammation är borta. Idag åker vi till Botkyrka för ytterligare en kväll med skott. Björne erbjöd oss också att komma ut till skjutbanan på måndagkväll för att träna lite ytterligare och det kan vi behöva just nu. Själva skotten är inga problem men att just ligga plats samtidigt är lite knepigare och jag vill att hon skall vara 100% trygg.

Sen agerade Björne  ljudfigge. Zyrran jobbade mycket samlat och koncentrerat på patrullstigen åt båda hållen och spårupptaget på slutet tog hon utan problem.

Vi avslutade med en fika utanför klubben och sen bar det hem.


Grönklädd hela helgen

Lördagens HV-Intro ute på Väddör var givande. Sjukvårdsutbildning som denna gav betydligt mer än vid TFU-G:n. Senare på kvällen var det hemvärns-info och efter bar det av hem igen.


Landade hemma närmare halv elva på kvällen, lite umgänge med familjen och sen dök jag i säng för att kliva upp 5 i morse. Jag skulle vara spårläggare på Bevaknings DM och då är det tidigt som gäller.


Hundarna fick hänga med där ett gjorde ett mycket viktig insatts - han var med och vallade patrullstigar. När jag hade lagt spåret och ekipaget hade kommit till slutet med samtliga apporter så bar det av till patrullstigen.


Lite fika och sen hamnade jag som vind-figge i en och en halv timme. Liggandes i en liten gräsbeklädd svacka med solen i ansiktet var så avkopplande att jag tom somnade.


När alla ekipage var klara och skulle bege sig till Södertälje BK så hade jag turen att Barbro stannade med mig och vi körde lite ljudmotivation med Zyrran. Hon hade bra drag ut i kopplet när hon fick ljudet och det kändes bra.


På kvällen gick jag ner till Storvretsängarna med Micke, Jenny , Gucci och Lizza. Vi körde lite lydnad, kontraktövningar och lite ringträning. En mysig kväll som avslutades med en liten promenad.

MMS
Gucci, Zyrran och Lizza tränar platsliggning

.

Frågan är bara var helgen tog vägen?


Fick mail igår ang. Certprovet. Eftersom det var två helger med certprov och efter mycket hårt arbete vad jag har förstått så startar inte jag och Zyrran den 23-24 maj utan istället den 6-7 juni. Känns skönt med 2 veckor extra - tror jag kan behöva det efter en strerssig period.


Att jag måste hoppa av lydnadslägret den 3-5 juni är fruktansvärt tråkigt men Zyrran behöver få vila dagarna innan certprovet. Det är såna smällar man får ta.


 



Tuff vecka

Vi har varit lata och inte tränat hund i veckan. Istället har hemmet fått sig en genomkörare. Var och hämtade en kökssoffa i veckan och den står på plats. I köket är alla skåpen rensade och resultatet blev 10 kassar med diverse prylar som ska åka till tippen.

Mina kära tonårssöner har bjudit på den ena överraskningen efter den andra.... och som den kärleksfulla moder jag är så har jag önskat dom dit pepparn växer. Men det går väl över.

Idag blev det istället lydnad med Lotta Linusson. Väl behövligt och som alltid lika roligt. Zyrran e en riktig kanonhund om bara matte gör rätt:-)

Morgondagen blir utan hundaktiviteter för jag ska på HV-Intro ute på Väddö. Avslutning på kvällen och då blir det raka vägen hem för att sova. Söndag morgon blir tidig ute på HVSS som spårläggare till Bevaknings DM.

Blandade känslor.

Helgen har bjudit på glädje och panik! I lördags var planen att lägga ett "bra" spår till Zyrran och så blev det; jag knatade ut efter att jag med karta över området nogrant planerat spåret.


Spårupptag med patrullstig, upp på berg, berghällar, torr mossa, ner för berg, över stigar, täta granskogar, kärr, kalhyggen, ängar etc. Konstaterade vid slutet att spåret var 2500 meter och jag hade lyckats fördela dom 4 apporterna väl så styrde jag raka vägen hem för att dricka ett par liter vatten och svettas klart.


Efter 90 minuters liggtid tog jag med mig den eminenta spårhunden för att ta enligt mig det perfekta spåret.


Spårupptaget helt ok - inget baksår, hon spårade vidare MEN det var inte det vanliga draget i linan som jag är van vid när det gäller henne. Hon vimsade, flamsade och efter c:a 500 meter så åkte hon av spåret.


Jag blev sur, riktigt jäkla sur helt enkelt. Jag har en hund som jag alltid har litat på till 100% och nu 2 veckor innan certprovet så gör hon så här.......  man blir ju lite orolig!


Zyrran fick vara inne och jag gick ut och jobbade i trädgården istället.


Söndagen bjöd på övning ute på Berga. Jag var på plats redan kl. 07.00 och en timme senare höll vi på att träna på- och avstigning på båt. Zyrran är säker på foten och har inga problem med stegar eller trappor i båtarna.



Lite fika och sen bar det iväg med stridsbåt över till Märsgarn där vi basade upp hundarna och gick igenom vindsök på ö från båt.


Det kom en liten regnskur men det hindrade ju inte Zyrran för att "slampa" till sig med Bouvier-killen "Isak" uppe i basen - tur va väl att kejdorna var tillräckligt korta.... Andra hanar som pep eller ylade efter henne struntade hon i MEN så fort hon såg Isak kom små kärleksfulla pip från damen ifråga.......


Söka från båt är lite annorlunda - vindarna går visserligen ganska rakt med dom kan ändra riktning och man måste börja en bra bit ut för annars hamnar man i lä och då får ju hunden ingen vind att jobba med.


Mitt mål var att få Zyrran koppla på nosen och jobba - ngt som inte är helt självklart för hundarna då själva båtresan kan vara nog. Vi mitt kommando "pass på" så såg man hur hon startade sitt arbete och här var jag mer än nöjd - hon kunde fokusera även om det gungade och både segel- och motorbåtar  rörde sig väl synliga.


När hon sen (som grädde på moset) dessutom vindar in figgen på ön så blev jag ganska varm om hjärtat och gårdagens misslyckade spårförsök liksom blev en skitsak. Vid flera tillfällen vindade hon in figgen och får vi till fler träningstillfällen så kommer hon även att lära sig lokalisera figgen säkrare.


Nu hade vi lite tur eftersom vi skulle hämta upp figuranten för lunchrast så hon fick även se och hälsa på henne (figgen) och inte bara få synretning.



Under dagen gick vi även igenom "hårda spår" och körde ytterligare en vindmotivationsövning på land.


Det var inte bara en trött hund på söndagkvällen utan även matte var rejält slak efter alla nya intryck.


Idag efter jobbet gick jag ut med Jenny och Micke i skogen. Vi skulle lägga spår till kanaljerna.


Micke la ett ,inte så långt (400 m) till Zyrran medans jag la varsit spår till Lizza och Gucci.


Lizza och Gucci gjorde ett jättefint jobb med Jenny bak i spårlinan. Lizza började tom spåra innan starten så nu har poletten ramlat ner:-)


Sen var det Zyrrans tur. Det var med en klump i magen jag gick upp till spårstarten..... helt obefogat visade det sig. Hon fixade spåret galant, alla apporter (pinnar, nycklar, mobiltelefon) och med mycket bra fokus och drag i linan.

Lördagens spår var förmodligen bara en dipp..... fråga mig inte varför - Men även solen har ju fläckar...


Veckoslut

Igår så var det muskelarbete som gällde. 6 stora syrener skulle grävas upp och en arbetskamrat till Kenneth skulle ta med sig dom hem. Om jag säger att syrenerna hade suttis på samma ställe sedan -91 så var det en hel del slit och släp men till slut var dom borta:-)

Sen gick jag ut och la ett spårupptag till Zyrran och det fungerade bra.

Idag tog jag mig hem från jobbet och satte fart med lite trädgårdsarbete. Jag hade stannat till vid Biltema och köpt ett jordankare för att  sätta upp torkvindan. Jag tog ett varv med mossrivaren, klippte gräset och när jag skulle ta och klippa kanterna med trimmern så talade tydligt om att den var slut. Den hamnade i högen som skall till tippen och i morgon ska det köpas en ny.

Jag hade tur som fick en hel del hjälp med trädgårdsarbetet

Eddie valde den lugna stilen och mös i gräset.

Återigen så fick Zyrran en patrullsträcka med spårupptag. Nu är det fredag och jag ska mysa med familjen.

Fredrika Bremer Gymnasiet

I går körde vi bevakning i Södertälje. Vi var 5 tappra själar som riggade patrullstig och och även la spårupptag. Först hade jag tänkt gå in på planen och köra lite lydnad men när jag hade tagit ut Zyrran ur bilen så slog det ju mig att hon löper. Det är inte så populärt med löptik på lydnadsplanen:-)

Idag åkte jag och Zyrran iväg till Fredrika Bremer Gymnasiet för att visa upp oss för eleverna. Vi var tre hundförare men även bilkårister och signalister var där. Många blev nyfikna på hundarna det blev mycket klappande och kelande med sympatiska ungdomar.

En mycket nyttig dag för oss - slänger in lite bilder:


Fordon har anlänt på morgonen...


Grabbarna fixar ordning sambandsvagnen...


Zyrran ligger i den tilltänkta basen...


Nu är det bara att vänta på ungdomarna....

.
När vi kom hem så somnade jag på soffan för en gång skull - händer ju inte så ofta. En lugn skön hemmakväll var behövligt

Pre-Cert

I lördags morse var det samling vid Martin Gul redan kl. 06.45. Sen bar det av för vidare färd mot Malköping/Flen.

Vi började med inomhus-sök i den gamla "Torvbrytarhuset". Zyrran gjorde ett mycket bra jobb och hittade till och med den tidigare figgens lilla "metallpryl" som håller fast byxorna i kängorna.


Basen var under helgen direkt utanför huset. Zyrran trivdes så bra i sin "utställningsbur" som var med att man inte såg skymten av henne - hon låg och sov i sin "koja" och kom inte fram förrän jag tog fram kopplet.

Under lördagen var det även 2 spår. Första spåret 1900 meter där hon gjorde ett mycket bra jobb - det var lite synd att spårläggaren lyckades korsa spåret i slutet och där blev det lite knas för Zyrran. Bröt henne då jag insåg att hon hade börjat om i spåret igen och krafterna började tryta..... 3 av 4 föremål in eftersom vi aldrig kom till slutet.

När jag selade av henne så dök hon ner i närmsta dike och plaskade runt ett tag.

Tillbaka till "basen" för lunch och sen bar det av igen för ytterligare ett spår. Den här gången 800 m och det gick som tåget. Alla föremål in.

Sen var det åter igen återgång till "Basen" och lite middag. När mörkret hade lagt sig drog vi iväg för att köra "sittande bevakning" Zyrran gjorde fina markeringar och hon jobbade bra. Det var en trött tjej som gick in och la sig i buren vid basen när vi kom tillbaka.

Hundförarna "nattade" sina hundar och gick in i huset och sov.

Dag nr 2 bjöd på patrullstig och Zyrran var sista hund ut pga att hon löper. Hon gjorde det hon skulle och markerade fint.

Efter lunchen så fick Zyrran 5 st spårupptag från en ovallad patrullstig. Första blev bakspår men sen kammade hon till sig och jobbade rätt:-)

Det var en trött hund och skitig matte som kom hem till Tumba på eftermiddagen.

Idag tog jag och Kenneth en promenad med Micke och Jenny, naturligtvis så var alla hundarna med. Det blev en lite längre sträcka än vi tänkt oss men det var riktigt skönt.

Nu är det dags att sova - kroppen behöver det.

Min utsikt som vindfigge.

MMS

Saknade bara en skön stol under den timme jag satt gömd under granarna:-)


Sittande bevakning i mörker avklar

MMS

Inte riktig fullmåne men den gav lite ljus i alla fall.


Dags för dagens andra spår.

MMS

dags för dagens andra spår.


På väg till spårläggning

Lite halvtaskig camo-målning:-)


RSS 2.0