Kall om magen!!

I morse när jag klev upp vid 5-tiden så kändes det i hela kroppen, ryggen, benen och framför allt att något mer var på gång i kroppen. Men har jag nu anmält mig till en tävling så åker jag gärna 30 mil - det finns ju något som heter Ipren.

Östhammars BK är mycket trevlig - snö på marken och runt -1 grad. Hur gick det nu då??

Platsliggning: Betyg 5 - Hon satte sig upp och satt hela platsliggningen - "kallt om magen"
Fritt följ: 8 - lite långsamma sättande - "kallt om rumpan"
Läggande under gång: 0 - Minst 1 dm luft under hunden - "Kall om magen"
Inkallning m ställande: 10
Rutan: 10
Apportering: 5 - Inget tjuvande här utan hon inväntantade mitt kommando MEN drog förbi mig och gjorde ett eget uppträdande bakom min rygg (så jag inte skulle se henne förmodligen). Efter några extra "fot" så satt hon där hon skulle.
Hopp: 0 - Mitt fel - Jag ställde upp på för kort avstånd som resulterade i för dålig fart och hon hamnade förnära hindret (igen) och tjuvade på tillbakavägen.
Fjärren: 6 - Långsamma lägganden som inte var helt ok men väldigt snabba sättanden. "Kall om magen"
Helhet: 9 - återigen så har vi roat domaren som skrattade åt min lilla skrutta och berömde hennes energi....

Hon kändes jättebra, följsam mellan momenten och koncentrerad - att hon inte ville ligga i snön är något vi måste träna på MEN hur gör man det utan snö. Kanske flytta norrut:-)

Nöjd med resultatet är jag inte men med vårat samarbete är jag mer än nöjd..... det är inte lätt att träna och tävla hund. Hur förberedd man än är så kan det hända mycket.

Skruttan ligger och sover och om min kropp orkar i morgon så ska hon få träffa mamma Vizca. Man måste ju få vara hund ibland.

En resa...

till Ekerö var dagens aktivitet.


Jag och hundarna startade från ett gråmulet Tumba men när vi transporterades över med färjan så började solen komma fram.

Jag träffade Susanne och David med hundarna på Mälarö BK. Gick igenom lydnaden för appellklassen med David och jag tror att han är rätt taggad *ler* Zyrran fick ett litet genrep inför morgondagen. Solen sken på Ekerö som sagt men redan på båten tillbaka så blev det gråare - tänk att Ekerö behöll solen för sig själv hela dagen!


En liten bild på syskonen Zyrran och Biggles.

Jag har gått i några dagar och haft besvär med ryggen och det vill inte ge med sig. Trött och stel i axlar, nacke och delvis i svanken. Blir det inte bättre så får jag lov att gå till kiropraktorn - om det finns någon som har öppet under mellandagarna.


I morgon åker jag och Zyrran till Östhammar och gör ett startförsök i lkl 2. Håll tummarna.

Kortfattad rapport

Mycket har hänt sedan senaste uppdateringen. På onsdagen bar det iväg för ringträning i Flempan, tyvärr så hade Huges nya VD bestämt sig för att vi inte fick vara där så det vara bara att åka hem.

På torsdagen blev det lydnad på Botkyrka. Jag hade tur att Maria och Seiko kom ner så¨jag fick en platsliggning och sittande i grupp med Zyrran.

Fredagen blev inte mycket hundaktiviteter. Vi hade istället släkten på besök eftersom jag fyllde år dagen innan. Kalaset flyttade vi eftersom min brorsdotter skulle ta emot ett stipendium från Salems Kommun då hon har blivit utsedd till årets idrottsprofil. Caroline tog ju 2 VM guld i år i sporten "Karate".

Lördagen bar iväg tidigt på morgonen ut till Haninge och "bevakningsgubbarna" (Uffe, Lasse och Bengt). Jag var medbjuden på ett kollonnspår. I början var Zyrran bedrövlig så jag tog av henne och överlämnade spårlinan till nästa ekipage. När det sen var hennes tur igen så kammade hon till sig och hittade slutet. Hon fick jobba hårt eftersom spåret var 4 timmar gammalt. Sen blev det paus med fika i skogen och sen fortsatte vi och Zyrran visade sitt rätta jag i spårskogen och spårade säkert och bestämt.

Väl hemma så kom Susanne och David över för att lämna sin trasiga dator. En mycket trevlig kväll där vi även intog Kennehts goda middag, Susanne och jag fick lite vin och vi pratade och planerade framtiden:-) Tack Susanne och David för en mycket trevlig lördagkväll.

När dom åkte hem närmare 21-tiden så la jag mig i sängen för att titta på TV - tvärslocknade och vaknade halv elva i morse........ höll nästan på att försova mig till lydnadslektionen som var inbokad, men vi kom dit i rätt tid i alla fall.

Körde igenom momentet i helhet och diskuterade vad som skulle tränas på och framför allt min förbannade axel:-)
Men jag har ett knep på gång, ska prova detta för att sen berätta hur det fungerar.

På kvällen fick Zyrran på sig sitt dragsele och på den kopplade vi en kedja som jag och Kenneht var och köpte idag. Vi tog lilla varvet för att sen gå bort och köra lite fjärr med mycket slutbelöning.

Nu har vi tagit hand om dom söta rottweileröronen och även hennes klor.... vi laddar för Göteborg och My Dog.

I morgon får hon vila hela dagen när jag jobbar.

Äntligen:-)

Idag kom remmen till torktumlaren. Kenneth fick fixa dit den medans jag fixade käk till grabbarna *ler*.

Nu hörs ett efterlängtat ljud från badrummet när första tvättomgången får åka tumlare.

Tidigare ikväll har vi varit på Botkyrka och tränat lite lydnad. Mamma Vizca va med på planen då Lotta J har fått låna henne. Zyrran fixade störningen galant. Naturligtvis slängde hon några nyfikna blickar bort mot sin mamma men stannade hos mig för att jobba vidare.

Även en platsliggning bredvid mamsen där vi gömde oss och jag klev även av planen och gick bort till bilen för att hämta ett par saker och Zyrran låg tryggt och fint kvar.

Eddie fick också lite lydnad idag, fritt följ, dumruta, inkallning och rutan. Han fick även en platsliggning med Zyrran.

I morgon är det Flempan som gäller och ringträning med Zyrran.

Hemma med hundarna...

är dagens aktivitet:-) En liten runda efter jobbet och sen hem.

Jag var sugen på en uppletanderuta efter att jag och Lotta J hade diskuterat Zyrrans agerande i rutan, men det fanns inget bra ställe här i närheten.

Beteendet hon har är i sig inte helt fel men inte helt rätt heller. Hon kopplar på nosen så fort jag släpper halsbandet och tempot går ner, MEN hon jobbar hela tiden och hittar föremålen och kommer in med mycket bra temp.

Jag vill samtidigt inte ha en tjurrusning där hon startar nosen längst ut... efter mycket om och men så var jag och Lotta eniga om en sak: Hon är smart!!!!  Man vallar rutan, lägger ut saker, ngn hund hämtar in och då måste någon gå ut med prylarna i rutan igen..... vad händer.... hon letar spår i rutan..... i och för sig inte konstigt med spårnäsan damen har.

Vi har ju haft spår som 5 orienterare har sprungit över och hon är otroligt duktig på att sortera ut vilket spår som är hennes....

Summan av kardemumman är att hon jobbar med nosen (helt rätt) men det är inte regelmässigt.!!!

Nytt projekt: En korridor 8 meter bred och 50 meter djup. Rutan vallas och under vallningen så droppas föremålen långt ut...... Vi får se hur detta går då vi förmodligen gör testen i helgen:-)

Som sagt inget uppletande men vi körde lite kryp hemma i hallen och nu så kommer vi faktiskt frammåt c:a 1½ meter.....men vi har ju några veckor på oss *ler*

Nä, nu ska jag hänga lite tvätt eftersom den där attans remen till torktumlaren inte har kommit än!!!

Skulle behöva semester efter helgen...


På fredagen så kände jag inte för att åka till klubben och träna lydnad eller att gå någon längre prommis. Jag tog helt enkel Zyrran med mig in till T-Centralen för att möte Kenneth. Det var en mycket spännande resa, redan på bussen möter jag två tjejer i övre tonåren:

-Är det en äkta rottweiler?
- Ja, det är det.
- Jag hade en blandras schäfer/rottweiler, säger en av tjejerna.
-Jaha, säger jag.
- Han va så här liten när han var 6 månader och vi hämtade honom, sa hon och måttade upp c:a 20 cm mellan sina händer........ och han skulle bli så här hög, fortsatt hon medans hon måtta upp 150 cm med handen.
-Jaha, sa jag som valde att inte gå in och diskutera.
- Ja, du vet, blandraser blir ju mycket större, fortsatt hon och tittade allvarligt på mig.
-Jaha, svarade jag igen och höll mig för skratt.

Som tur va så stannade bussen nere i Tumba och det var dags att kliva av.

Vi fortsatte vår resa med tåget in till Centralen. Vi hamnade i ena änden på tåget och det visade sig att alla var postiva till hund även om jag nu hade en rottweiler. Det pratades och klappades och Zyrran mös rätt bra.

Själv hamnade jag i ett samtal med en äldre herre på 70+, en gammal jägare som tidigare hade haft en setter. Han berättade att hunden var helt värdelös på att apportera fågel, sen att hunden var döpt till "Balett" gav honom inte så mycket respekt  jaktlaget:-)

Han tittade på Zyrran och så kom det: Jag ser på hennes ögon att det är en mycket klok hund!!!

Vad säger man som hundägare? Jag nickade och log och höll med..... 

När vi kom fram till Centralen så var det socialträning på hög nivå. Även här stannade folk och skulle klappa och mysa med Zyrran. Man fick många frågor, framför allt av familjen vars 10-åring ville ha en rottweiler.

När vi var klara så insåg dom att det var inte rätt hundras för ett barn. Jag sa till dom att titta på Shetland Sheepdog istället och dom skulle in på Sheltie-klubbens hemsida och titta.

Hoppas vårat samtal resulterade att vi slipper läsa på Blocket om ytterligare en Rottweiler som ska omplaceras innan 1-års ålder.

När husse sen kom så tog vi tåget tillbaka till Tumba och gjorde fredagkväll.

På lördagen så var det spårdag med Sussie/Myzzko och Yvonne/Cobra. Ingela anslöt med Lotta J som hundförare och efter ett litet tag så kom även Jenny med Gucci och Lizza.

Yvonne la ett mycket roligt spår till Zyrran. Startade i diket följde vägen en bit för att sen gå rakt över den asfalterade vägen och vidare in i skogen. Spårövergången gick kanon och med tanke på att spåret var över 2 timmar gammalt. Resten av spåret gick i en mycket behaglig takt. En liten sväng över en åker, in i skogen igen, hon plockade alla föremål  utan tvekan.

Rätt som det e så ser jag ngt konstigt i spåret..... Jag tittar på Yvonne och frågar: Sitter det någon där??? Nä, sa hon och skakade på huvudet med ett stort leende i ansiktet.

Det visade sig att det "bara" hängde en gammal jacka på en pinne. Zyrran uppmärksammade jackan, spårade och stannade, tittade, spårade vidare, stannade, morrade.... osv.

Hon och jag jobbade oss fram, hon upplevde det lite jobbigt men kunde inte låta bli att gå fram och nosa, plockade föremålet som låg precis framför, spårade förbi jackan, men jag såg att hon hade koll på det "läskiga" och sen skakade hon av sig och fortsatte och spåra till 100%.

En mycket nyttig övning som jag gärna ser till att göra igen.

Vi körde även lite uppletande och innan vi åkte hem fick Zyrran umgås med sin mamma lite.

Eddie fick ett viltspår på ängen och det gick bra, ska verkligen försöka köra lite oftare med honom.



Idag var det bevakningsträning ute på HVSS. Långspår var dagens övning. Alla skulle lägga spår enligt certproven, 1500 meter, 4 föremål (plast, trä, metall, tyg).  Utan snitslar.

Kändes bra, jag tog med mig kompassen och hade bra kontroll på läget. Men vi får se det positivt att det vara var en som gick bort sig i dag, naturligtvis så kom hon till rätta och allt e frid och fröjd.

Jag fick ta Björns spår. Vid stigen satte jag ner henne, kopplade om och kommenderade: Pass På Före. Hon började gå fram på patrullstigen och vips ett spårupptag. 50 meter in såg jag dessutom den snitsel som markerade "stopp" - där vi skulle sela på och vänta 5 minuter.

Sen började Zyrran jobba, lugnt och bestämt. Idag kände jag verkligen den där känslan som man vill ha med sin hund i spåret: Att jag litar på henne till 100% och hon spårar och jag bara hänger med där bak.

Hon plockade alla 4 sakerna utan minsta tvekan. Vi hade färska viltsvinsspår i spåret, hon snurrade lite och kom sen på rätt köl. Hon mycket duktig på att återuppta spåret och jag lägger mig aldrig i.

När hon hittade sista föremålet så bröt jag ut i en glädjedans och det va nästan så att en liten tår kom. Hon är så jäkla bra.

Det blev även en patrullstig med ljudfigge för Zyrrans del och en stillasittande bevkning på 18 minuter.



En mycket härlig och händelserik helg.

Terminsavslutning på bevakningen

Igår träffades vi för att äta gott och prata lite om kommande aktiviteter under våren. Om allt vill sig så blir certprovet för bevakningen i slutet på maj. Vi ska även ha en övernattning i början på nästa år. I slutet på april kommer Södertälje Bk ha öppet hus och även tjänstehundssektorn kommer att närvara.

Naturligtvis så var jag på plats tidigare för att träna lydnad. I samma stund som jag börja styra bilen mot Södertälje så kom en massa snöblandat regn som mer och mer övergick i ren snö.

Med snö som föll och blev liggande på appellplanen så körde jag och Zyrran Lkl 2. Jag blev glad så hon med vädermaktern mot sig gjorde snygga, snabba lägganden, platsliggning gick bra med snö under magen. Jag hade ställt upp två rutor med förpreppade belöningar och det gick jättebra.

Apporteringen var bäst utav allt: Inget surfande på apporten, galopp in hela vägen och inget tugg - ler när jag tänker på det:-)

Tränade även på långa sträckor av framförgåendet och även här visade hon var skåpet skulle stå, stannade rakt och snyggt på kommando och inväntade antingen mig eller bollen *ler*.

Jag la även ett spår på appellplan med 3 föremål och slut. Det är intressant att se hur hon spårar i snön och hon hade en kanondag även där.

Idag har vi inte gjort ett smack - en snabb sväng i skogen hann vi med innan mörkret kom men det va allt.

I morgon har jag nya planer för mig och Zyrran

Hundsport kom idag...

... satte mig för att titta igenom och fastnade naturligtvis på artikeln om Lydnad. Börjar läsa och dom berättar om hunden Pheija som tävlade på Märsta-Sigtuna i Allhelgonahelgen.

Slänger en snabb blick över artikeln och ser en rottweiler... SOM SER VÄLDIGT BEKANT UT.... Japp Zyrrans apportering på tävlingen är fångad på bild.... ser hon glad ut eller????

Det var den tävlingen hon gjorde ett gigantiskt ärevarv med apportbocken

Hur kan det komma sig att dom apporteringar hon gör på sitt sätt alltid hamnar på bild? Jorå, jag kan le åt hennes pigga glada blick på bilden... hon är ju rätt söt.

God natt!!

Lydnad på Botkyrka

Idag var första gången på länge som jag åkte ner till Botkyrka och tränade. Mycket beror på att Zyrran har löpt men nu så kör vi igång igen:-)

FF - Kändes bra, hon hade en riktigt bra rumpkontroll och väldigt följsam.
Läggande under gång - Inga problem - smack i backen.
Inkallning med ställande - Full fokus från damen, inga tendenser till att bara rusa.
Rutan - Akilles-häl-varning. Måste köra mycket belöningar bakom och hon får absolut inte se att dom ligger där. Dom sista skicken gick mycket bättre och hon hade bra tempo och stannade direkt på kommando.
Apportering - Inte ett enda surfande på apporten. Istället lite risk för trav in dom sista 3 m. Men ibland är det väl pest eller kolera?
Hopp - Vad säger man? Kanon, helt enkelt.
Fjärren - Funkade rätt ok.

Jag var jättenöjd med dagens träning. Jenny var på planen bredvid med Gucci och Lizza + en rottishane. Dom lekte och sprang efter boll och Zyrran gjorde ett kanonjobb och behöll koncentrationen mycket bra. Någon enstaka gång tittade hon lite efter dom men gick att bryta med att svagt säga hennes namn. Svårast var nog att göra rut-skick mot dom andra hundarna men det gick till slut:-)

Hade turen att köra en budföring mot en helt ny mottagare. Gick bra även om det var lite jobbigt att sitta på den sura planen:-)

Gårdagens aktivitet var fysträning ner till Tumba och där körde vi även lite socialträning vid busstorget. Inväntade husse som skulle komma med tåget och sen åkte vi bil hem.

Nu ska vi klippa lite klor - blir så mycket enklare när hon har gjort av med lite energi *ler*


En aktiv helg....

Lördagens utställning var trevlig. Zyrran var en av dom få hundarna (3 av 9) som knep en etta i kvalitet. Hon placerade sig som 3:a i Unghundsklassen utan CK men med ett HP. Surt men med tanke på gallringen så får vi vara glada ändå.

Lördagkvällen slutade hemma hos Maria och Nalle med en massa vin:-)

Tröttheten som fanns på söndag morgon var intressant men till bevakningen kom vi. Det blev 3 spår med återgångar, 2 omgångar med uppletande rutan och hon hämtade föremålen utan problem, en patrullstig och en ytterligare en ljudfigge. Samuel la även ett längre spår där Emma fick vara förare och det gick kanon.

En sväng till uppfödaren Ingela på kvällen där Zyrran röjde runt och hade stenkul. Nu sover hon i min säng och kommer förmodligen inte röra sig förrän i morgon...

Nästan som resfeber...

Jag har nästan laddat i en hel vecka för utställningen på Stockholms Mässan i morgon. Jag kommer förmodligen däcka som en klubbad säl i morgon kväll.

Saker i bilen ska plockas ut och andra saker ska stoppas in.... bur, koppel, köttbullar, pirra och gud vet vad!!! Jag får inte glömma hennes nummerlapp eller stamtavla..... ja, det är mycket att ha i huvudet.

I onsdags så var jag på ett informationsmöte gällande bevakningen, en hel del intressanta saker kom upp och man blir verkligen sugen på att gå vidare. Finns många roliga utbildningar som hägrar. I slutet på mars så ska jag göra min TFU-G och det kommer att bli en vecka någonstans i Strängnäs. Jag kan se mig som självaste "Rambo" i skogen med en k-pist i handen.... spännande för alla levande individer i detta avlånga land:-)

Naturligtvis så körde jag igenom lite lydnad med Zyrran på Södertälje BK. Jäklar va bra hon gick. Anmälan till årets sista lydnadstävling är gjord och går av stapeln den 26 december. Håll tummarna.

Nä, dax att ta tag i allt som ska göras.....

Stora Stockholm närmar sig....

I morgon ska jag åter till jobbet efter 6 dagars sjukdom.... och på lunchen bär det iväg för att inhandla ngt att ha på sig till lördagens bravader.

Här är lite bilder på Zyrran uppställd i olika åldrar:


8 veckor


3 månader



4 månader


10 månader


12 månader


18 månader


20 månader


22 månader

I morgon blir det äntligen bevakningsträning......

RSS 2.0