Semesterstart

Åkte från jobbet på eftermiddagen, lycklig och fri... semesterna startar NU. Hade med mig Zyrran på jobbet så bilen styrde mot Älvjömässans grusparkering - nu skulle vi lägga spår.

Ett av spåren startade i grus som övergick till asfaltsväg, vidare upp i en gallertrappa som tog en upp över gångbron vid Mässan.....vidare gångbron ner mot Örby-hållet och där låg slutet.

Det var många konstiga blickar man fick men hunden gjorde ett mycket bra jobb och det var intressant och se henne nosa sig uppför gallertrappan.

Uppdaterar med lite bilder:










Regnet kom som ett rekomenderat brev på posten.... vi kastade oss in i bilarna och drog vidare mot Kungens Kurva. City Gross har ett stort garage med stora ytor utan bilar.

Zyrran fick 2 spår. Det första gick bra och och jobbade sig fram till slutet. Det sista spåret blev knepigare MEN hon gav aldrig upp. Till slut så fick hon upp spåret och hittade slutbelöningen.

Bilder från City Gross-garaget :




Mycket aktiviteter

Sen sist har vi varit aktiva inom både lydnad och spår. Det har varit mycket fokus på just 3:ans lydnadsmoment och jag känner mig laddad som tusan och det smittar ju av sig på Zyrran.

Vi har varit både på Botkyrka BK, Södertälje BK och även haft ett besök på Lovisebergs hundklubb.

Några uppletanderutor har vi också kört. Zyrran har inga problem med att hämta in 5 föremål och leverera - vi ska bara få upp hastigheten en liten, liten aning MEN jag vill inte ha några rusningar. Har funderat på att lära in raka skick men jag har inte bestämt mig än.

Jag har drabbats av någon form av spår-virus. Att prova på olika metoder, svårigheter och liggtider så jobbar hjärnan med nya idéer  hela tiden.  I lördags körde vi lång liggtid (2,5 timmar) men bara 500 meter med två föremål. En nyttig träning som dessutom innebar en massa svamp- och bärplockare i spåret men det hindrade inte Zyrran från att jobba. Hennes tempo var mycket behagligt om man jämför ett spår med kortare liggtid.

Jag håller på att jobba med hennes tempo i spåret och var då tvungen att införskaffa en platt spårlina med gummering för en vanlig lina går inte att hålla henne i....men den linan behövdes inte när det var längre liggtid.

Jag har vid ett tidigare tillfälle även lagt hårda spår till henne och åkte jag ner till Alfa-Laval´s stora parkering för att fortsätta träningen.

Började med en miniruta på asfalt och en halv tändsticka som föremål. Zyrran letade och letade. När hon hittade tändstickan så försökte hon apportera den till mig med resultatet att hon svalde den lilla, lilla apporten.

Ytterlige en minirutan men med spårutgång och den andra halvan av tändstickan - som hon också markerade och vid apporteringe svalde.

Bestämde mig för att gå över till köttbullsbitar istället för små apporter.

Flyttade upp svårigheten lite med 2 spår utan minirutor - fungerade mycket bra så jag stegade lite till i svårigheten. Det blev ett spår med spårövergångar från dom tidigare spåren och även genom en stor vattenpöl.

Jag blev nästan tårögd av min prinsessas arbete. Hon fixade övergångarna och dessutom så spårade hon sig igenom vattenpölen.

I går, onsdag så tog vi en arbetsfri dag och då sysselsatte sig Zyrran ganska bra själv:


Tänk va blomkrukor är roliga....


Bollen går inte heller av för hackor...

Idag så var vi på Botkyrka igen för att köra vissa moment i lydnaden.


Fritt följ


Sättande under gång


Läggande under gång


Ställande under gång


Framförgående - kommando "Före"


Framförgående - kommando "Stanna"


Förbereder för "Hopp med apportering"


Uthopp


Tillbakahopp med apport


Metallapportering


Upptag av metallen

Sen lade jag ett litet spår till Zyrran på apellplanen. Spåret gick över bruksstegen - det är alltid roligt att se hur hon löser problemen. "Våga testa" vad det en vis man som sa på Marma.


Stilstudie på spårläggaren.


Zyrran tar spåret fint


Fortsätter upp på stegen.


Fortsätter uppåt även om hon inte är någon rutinerad stegklättrare.


Tur att matte kan hjälpa till lite....


Direkt plockar hon upp spåret igen...


..och fortsätter sitt arbete.


Lite övningar gjordes även på kryphindret....


Nu är vi hemma och Zyrran tar det lite lugnt.

Lydnadsträning på Botkyrka BK

Efter jobbet stack jag och Zyrran ner till klubben för att jobba vidare på 3:ans lydnadsmoment. Som vanligt riggade jag planen med koner, hinder, apportbockar och div. externbelöningar som lades ut här och var. Sen satte vi igång.

Sittande i grupp (ja vi var ensamma men i alla fall) Inte en tass flyttades - hon satt stilla hela minuten.
Platsliggning (inte en hund fanns tillgänglig här heller) 4 min utan problem.
Fritt följ med vändningar på stället, sidoförflyttningar, och språngmarch. Hon jobbade bra.
Sättande under gång är inte helt befäst men efter en liten påminnelse så gör hon det kanon.
Inkallning med ställande och läggande fungerade återigen kanonfint.
Rutan - vi jobbar på att förlänga avståndet och att varva stanna, ligga kvar och även någon inkallning.
Hopp apport - klockrent utförande.
Metallapport - nemas problemas.

Sen kom vi till  dom momenten som kräver mer tid.
Vittringen - Hon gör framsteg och vet vad som förväntas av henne.
Fjärren - Det svåraste skiftet är från stå till sitt men även här går det framåt.

På kvällen fick jag besök av uppfödare med valp. Inte så mycket att säga då jag tycker bilderna talar för sig själva:








Öland, utställning och spår.

I torsdags åkte vi till Öland med husvagnen. Det mest positiva var att yngsta sonen ville följa med självmant. Vi anlände på kvällen och bjöds på god mat.


Fredagen var en härlig dag med mycket sol - man fick faktiskt gå och sätta sig i skuggan ibland. Vi gjorde inte så mycket men på kvällen var vi bortbjudna till Kenneths släktingar för en härlig grillkväll. God mat och trevligt sällskap är inte fy skam.


På lördagen åkte jag, Kenneth och Tobbe till Borgholm med hundarna - gick runt lite och kikade. Vi avslutade "stadsbesöketet" med att äta på en uteservering. På vägen hem brakade åskovädret lös och det var ganska häftigt att beskåda. Eftersom vädergudarna valde att fortsätta showen även hemma så placerade vi oss på uteplatsen i V. Sörby och följde ovädrets framfart. Hundarna tog det med ro och sov i bilen.


Så kom söndagen. Utställning på Ölands BK. Det är ju tredje året i rad och det liksom hör till att åka ner för att träffa lite släkt och avsluta besöket med utställningen.


Det var premiär i bruksklass för Zyrrans del. Väl på plats så läste jag programmet och det va 3 tikar i klassen. Väl inne i ringen så åkte vi ut lika fort igen.... på en 2:a i kvalitet???


Jag hade blivit förvarnad av folk och fä angående domarvalet....men, men, det är domaren som dömer och det va bara att tacka för det blåa-bandet och åka hem.


Utställning är en subjektiv sport och det måste man ta med i beräkningen. Oavsett vilken bedömning Zyrran får så är hon fortfarande min "vackra prinsessa". (Jag kan bara inte förstå vad domaren menade med "konformad" bröstkorg????)


Jag har anmält mig till ytterligare fyra utställningar i Sverige och även en på Åland - än så länge har vi inte gett upp.

I morse tog jag med mig Zyrran ut i skogen eftersom jag igår kväll hade lagt ett spår till henne. Längden var endast 200 meter men med en liggtid på 9 timmar. Zyrran gjorde som sagt ett bra arbete (även om jag ansåg att hon gjorde  ett par missar.) med tanke på att det var första gången med så lång liggtid. 

Vi ska nu fortsätta vår spårträning med liggtider från 2,5 timme och uppåt.


Lydnad och bad

Efter jobbet åkte jag och Zyrran ner till Botkyrka BK och körde lite lydnad. Den  här gången cyklade vi inte - sparade istället energin till dom olika momenten.

Fritt följ med inriktning på rumpkontroll och position.
Läggande under gång
Sättande under gång
Inkallning med ställande och läggande
Rutan
Hopp med apportering
Kryp
Inga större skavanker i hennes arbete - förvånad då vi har varit borta från lydnaden ett tag. Hon arbetade med samma energi som hon brukade.

Sen övergick vi till "funktionslydnaden".
Kryp bredvid krypande matte - måste ha sett lite roligt ut med tanke på att momentet är nytt och just nu så kryper jag på alla fyra bredvid henne. Tanke är att jag som slutmål ska åla bredvid henne och att vi sen ska flytta ut momentet i skogen. Än så länge så har hon förmåga att stanna upp och börja pussa mig i ansiktet:-)

Bakom - Hon ska gå bakom/mellan mina ben. Ett moment som också skall flyttas ut i skogen med tiden men är väldigt bra även till vardags. Den här "leken" var jätterolig enligt Zyrran.

Efter någon timme dök halvsyskonen Trolla och Bamse med tillhörande ägare upp. Vild valplek där även Zyrran busade runt. Vi tog en gemensam tur ner till Trollsjön och så fick Zyrran simma medans valparna busade och plaskade.

Åter till klubben körde vi lite ringträning med Trolla och Zyrran.

Nu blir det ryggläge i soffan innan John Blund kallar.

Motion i mängder

När jag kom hem från jobbet så tog jag som vanligt min kaffekopp och satte mig på uteplatsen - skönt att få 10 minuter för sig själv.

Sen tog jag cykeln, Zyrran och en del träningsprylar och cyklade till Botkyrka BK. Efter lite vatten och vila så blev det ett lydnadspass på en timme innan vi gick ner till Trollsjön så Zyrran fick simma lite. Tillbaka till klubben och vila för att sen cykla hem igen. Vet inte om det är en tillfällighet men idag är hon inte på slickar på juvrerna som hon gjorde i förrgår.....

Nu har jag slängt i mig lite mat och ska fortsätta dammsuga och torka golv - om tiden räcker så ska jag ta resten av gräsmattan också. Vila gör vi en annan dag:-)

Hemma från Marma

Dagen det var orientering så valde jag att inte jogga:-) Vi var 4 st ur gruppen som tog oss fram gåendes. Vi hade knappt börjat förrän det brakade loss med blixt och dunder samtidigt som regnet öste ner.  Vi skulle köra sambandsträning vid varje station men det sket sig redan i starten då vi kunde höra alla men ingen hörde oss. Naturligtvis så fullföljde vi orienteringen i rätt ordning och vid dom sista stationerna så kom även solen fram.

Det har varit mycket att lära inom såväl hund som militärt. Man insåg snabbt vad mycket mer man har att lära när det gäller att vara hundförare inom hemvärnet.

Nu ska vi lägga en del krut på spår då jag insåg att min hund spårar vattenbaserad vittring och inte den fettbaserade som är önskvärd.  Funktionslydnaden är också något som vi ska träna in och jag den ska det tränas på i skog och även nere på planen på klubben.

Mycket material att gå igenom och sammanställa. Hoppas på övningar nu så man kan komma ut och få mer kött på benen.

Jag tog med mig kameran till Marma - men det fanns inte tid att springa runt med en systemkamera så några kort har jag inte tagit.

Nästa år på Marma så är det GB1 och då ska jag ta med mig den mindre kameran.

Zyrran har blivit "galet" skendräktig och ser mer ut som ett hängbukssvin. Jag har naturligtvis dragit ner på maten MEN också ökat motionen. I går morse började vi med att cykla 5 km i skogen för att sen snabbt slänga in cykeln på tomten och plocka ut Eddie och så gick jag och hundarna iväg på en prommis på 5 km.

Zyrran har ju fått sprungit vid cykeln mycket på Marma så nu fortsätter vi med samma motion hemma.

Liten snabb rapport från Marma

Det har varit fullt solsken och fruktansvärt varmt hela veckan. På ett sätt är man väldigt glad över det fina vädret men att gå i militärkläder har ju varit "lite varmt".

Utbildningen har varit mycket intressant och just nu håller jag på att "plugga in" vissa militäriska begrepp; T-formering, Y-formering, Pil-formering osv., Befälens olika benämningar och dess rangordning, stridspar, omgång, grupp och allt vad det heter.

Varje morgon börjar vi 07.30 med uppställning och BRAK (gymnastik), sen går man in i klassrummet och torkar av sig svetten ur panna.

Myggorna är hungriga här på Marma. Kroppen och framför allt benen känns som en variant av "bubbelplast" - rejält knottrig. Idag fick jag frågan om jag hade vattkoppor? Rätt hyfsat biten i ansiktet.

Husvagnen är underbar att bo i. Zyrran vistas i hundstallet under dagarna men på nätterna får hon dela dubbelsäng med mig. Hon skulle förmodligen klara sig alldeles utmärkt i hundstallet även på nätterna men här kommer mitt behov in; jag behöver henne nära mig:-)

Militärcykeln har man fått lånat men nu börjar det sätta sina spår. En nätt liten smärta i rumpan när man sjunker ner på sadeln på morgonen infinner sig MEN jag tröstar mig med att skillnaden mellan smärta och njutning e hårfin... så jag håller ut:-)

I morgon ska vi ut och praktisera orientering och jag ska försöka jogga runt eftersom det bara är runt 5 km.

Nä, nu är det dags att krama kudden (eller rottweiler).

RSS 2.0