Lång rapport

Även om bloggen har varit dålig uppdaterad så har vi inte legat på latsidan.


Förra helgen var det "Öppet Hus" på Södertälje BK. Jag och Zyrran var ett av dom ekipage som representerade "Tjänstehundarna".


Vi fick bl.a. visa hur hunden arbetade på patrullstigen och det var skönt att att se Zyrran jobba bra med all den störning som var runt omkring; lekande barn, rastande hundar etc.


Mellan uppvisningarna och fikarasterna så körde vi även lite lydnad; kryp, fritt följ, inkallning och även lite på bruksstegen.


Söndagen gick åt till trädgårdsarbete för mig och hundarna, Zyrran är ju rätt hjälpsam när man ska fylla på jord i rabatterna och jag måste nästan tro att hon har varit trädgårdsmästare i ett tidigare liv.




Min otroligt vackra hund...... roar sig med en gammal filt.


Måndagen var också en dag utan hundaktiviteter men istället åkte Kenneth och jag och tittade på ett hus ute i Grödinge, en 7 rummare med stor tomt och pool. Men det fanns vissa saker som vi inte var helt nöjda med så vi lägger inget bud på den kåken.


I tisdags åkte vi ut till HVSS för att snittsla spår inför Bevaknings DM. Jäklar va vildsvin det finns där, vidrigt säger jag bara. Zyrran och jag snittslade upp spåret och sen blev det lite allmänt babbel med gänget. Jag hade chans att få gå ett annat spår med Zyrran men då var klockan nästan 20.00 och vilsvinen blir ganska aktiva i skymning. Vi hoppade spåret då jag inte har någon som helst lust att han närkontakt med galna grisar.


I går på onsdagen så var det bevakningsträning. Enligt kallelsen så skulle vi träna "lyft" med hund och vi skulle ta med munkorg.


Sagt och gjort. Zyrran och jag gav oss iväg till F18 där vi skulle samlas. När vi kommer fram så ser jag en lastbil med en stor kran!!!! Ett liljeholmens gick upp för mig: Det var inte vi som skulle lyfta våra hundar utan hundarna skulle helt enkelt åka kranbil!


Zyrran gjorde inget väsen ifrån sig utan accepterade flygturen. Sätter in några bilder:



Zyrrans kommentar: Vem har betalat dig för det här???


Här bär det iväg....


På nått sätt så kommer du att f¨å betala för det här!!!!!

E´du inte nöjd snart eller ska jag hänga och slänga länge till???


Jag har hört att landningarna är värst - bäst att blunda!!

Som avslutning på arbetsveckan tog vi ett lydnadspass med instruktör Lotta Linusson. Mycket givande (som vanligt) och min lilla dam får mig ofta att dra på smilbanden. Det är så roligt och se hur hjärnan jobbar när hon inte riktigt förstår nya moment och hon försöker än det ena och än det andra.

I morgon är det trädgårdsarbete som gäller.


Öppethus södertälje bk

MMS

Öppethus södertälje bk


En liten rapport

I onsdags var jag ner till Botkyrka BK med Zyrran och körde platsliggning med skott.

Hämtade även ett pris från 2008 där Zyrran hade fått ett Hederpris för bra lydnadsresultat - en kristallskål från Orrefors.

Torsdagen bjöd på Bevakningsträning vid Botkyrka Backen, patrullstig. Zyrran gjorde ett bra arbete.

Igår fredag, åkte jag och Zyrran tåg till Stockholms Central och mötte Kenneth -köpte lite räkor på hemvägen som vi mumsade på framför TV:n.

Idag var det träff ute vid Amf1, Berga. Vi fick skapa bekantskap med stridsbåt 90. Det var en väl genomförd säkerhetsgenomgång först, sen fick i grupper om 3 hundförare (med hundar) gå ombord och prova på att röra sig MED hund på båten, ta sig på och av, gå längs med relingen, fram och tillbaka,  klättra upp och ner. Mycket spännande och tröttsamt för hundarna.


Eftersom det är krav att använda munkorg på hundarna i dessa lägen så har jag och Zyrran tränat detta under veckan. Naturligtvis så var det även krav på flytväst på våra fyrbenta vänner.


Vi fick även slå upp knäppetält så att hundarna kan få skydd vid behov. Zyrran gillade sitt lilla kryp-in.

På eftermiddagen bar det vidar till Brandövningsfältet på Berga där vi tränade olika miljöer, gallertrappor, tunnlar, landgångar och olika containrar som vi kunde undersöka.

Zyrran har gjort ett mycket bra arbete under hela dagen och nu sover hon sött i soffan.

Mer bevakning....

Södertäljegänget hade samling på Södertälje BK. Klubben hade dessutom allmän träning och skott. Lite platsliggning sen drog vi i bevakningen vidare till skogs och patrullerade.

Avslutade kvällen i stugan med lite fika.

Jag kom ju med i Lägre spår på Botkyrka som går av stapeln på Söndag - men jag har lämnat återbud bl.a för att bevakningen har prio "Ett".

Konstaterade att jag även får hoppa över SSU i sommar, blir alltså ingen utställning då jag samma dag ska starta HTU:n.

Men va tusan - vi har tiden för oss:-)


Bevakning HVSS

Idag hängde jag med Botkyrkas gäng och körde bevakning. Platsen var HVSS och vi var 9 hundekipage. Det startade med en motivation på patrullstigen, en kort sträcka med 2 figgar där hunden fick jobba ut figgarna på stigen. Zyrran gick i gång och jobbade bra. När alla var klara och den "långa" patrullstigen var klar så var det bara att sätta igång.

Ekipagen startade med 5 minuters mellanrum och hela patrullstigen var c:a 1500-1600 meter. Zyrran gjorde ett bra jobb och man kunde se att det nu varmare vädret tar på henne MEN hon slutar inte arbeta. Hon jobbade sig runt hela stigen och markerade där hon skulle.

I basen var det som vanligt inga problem, hon låg lugnt och stilla på sin plats och somnade även till vid ett par tillfällen.

En bild på Zyrran i basen liggandes på en mossbeklädd sten.... hon ser nästan lite märkvärdig ut!!


Fick precis en kallelse från Södertälje gänget om träning i morgon tisdag - ska bli kul att träffas igen.

Lydnad med hundarna och trädgårdsarbete.

Startade dagen nere på Botkyrka BK. Hade stämt träff med Susanne/Myzzko, Maria/Seiko och Yvonne/Cobra. Lotta J hakade på för att komma ut en stund.

Skulle köra Eddie idag. Startade med apporteringsdirigeringen. Lotta J la ut höger och vänster apport. Den mittersta lades aldrig ut på min begäran. Nu var det ju länge sedan Eddie fick ett lydnadspass så mina förväntningar var ju lika med noll. Skickar fram honom mot konen och kommenderar stannar - Han stannar och när jag slänger ut vänster armen och säger "apport" så springer han ut målmedvetet och hämtar för att komma in till mig. Detta resulterade i en chockad matte som bad om ytterligare ett skick men den här gången den andra apporten.

Fram till konen, stannar på kommando och när jag den här gången slänger ut högerarmen och säger apport så gör han ytterligare en klockren apportering.

Nästa moment rutan. Fram till konen och full fart till rutan, stannar på kommando (skall) och efter kommendering så lägger han sig ner. Vid inkallningen så kommer han med full sprutt. Sen blev det dumrutan och han lyssnade och gjorde rätt vid stanna, sitt och ligg..... ska nog starta honom efter sommaren.

Zyrran fick rutan, position i fria följet, fjärren  och krypet. Inte mycket att säga om hennes arbete. Vi körde även lite vittring och jag tror att det är ett moment som hon kommer att lära sig snabbt.

Sen bar det av hem. Startade mitt arbete i trädgården, fortsatte med bilen, dammsög bak i skuffen eftersom jag hade tagit ur hundburarna. Sen när jag nästan var klar med dammsugaren så sa den upp sig... trasig och eländig. Till att köpa en ny. In med hundburarna, spänna och fixa, tillbaka med sätena, in med hundprylarna. Skönt, nu skulle jag bara byta däck.

Då slog det mig; domkraften ligger under hundburarna, så det var ju bara att slita ut allt igen för att komma åt domkraften för att kunna skifta däck och sen återigen stoppa in burarna i bilen igen..... om jag inte har jobb så är jag skitbra på att skaffa sånt.


Zyrran gillar däckbyten hon var mest irriterad över att inte få hjälpa till. Till slut så fick vi ta in henne eftersom hon dels gick igång på gnisslet när du drog upp elller åt bultarna med fälgkorset eller när du rullade runt med däcken ute på gatan. Det är inte lätt att vara en hjälpsam rottweiler.

Lååångfredag och påskafton

Långfredagen bjöd på lydnadsträning med intruktör Lotta Linusson. En mycket bra träning som resulterade i en trött hund. Hemmet fick sig en genomgång och även trädgården, mina föräldrar dök upp och käkade lunch med oss och sen blev det en långprommis.

Idag drog vi iväg till Lilla Stockholm 09. Pyttesmå ringar som var farligt hala. Innan vi entrade ringen så köpte jag nytt halsband till Zyrran som hon ska ha på bevakningen och även ett utställningskoppel.



Summan av utställningen var tillfredställande: 2: ökl med Ck och 2:a Btkl med R-CACIB. En bra placering med personligen drog jag och Zyrran högsta vinsten då hon skötte sig som den prinsessa hon är. Inte ett försök till "nu-attackerar-vi-matte". Träningen har gett resultat och det är väl det som är belöningen:-)



Nu ska vi äta lite påskmat och bara mysa.

Skärtorsdag

Igår var jag med Botkyrkas bevakningsgäng. Kompasslära och sen såg vi även utbildningsfilmen om bevakningshundar från SBK. Kompassläran var rolig - jag hade ju redan en liten kunskap men kände mig ännu säkrare på hur jag ska hantera manicken:-) Filmen var givande och mycket intressant. En del saker var kanonbra, en del bra och vissa saker höll jag inte med om alls. Men det är väl som med allt annat när man pratar hund: Plocka russina ur kakan. 

Eftersom vi på företaget inte jobbar halvdagar så kunde jag inte åka hem förrän vid 14.30. Långa bilköer med alla som skulle åka iväg och fira påsk. Själv valde jag att direkt vid hemkomsten gå ut och lägga ett spår till Zyrran. Det var ju nästan 2 veckor sedan hon spårade.

Längden blev 1600 m och 6 pinnar + slut. Liggtid 90 minuter. Spåret gick galant, jämnt tempo och alla pinnar in. jag snittslar aldrig mina spår och eftersom jag aldrig kommer ihåg hur jag går så är det som någon annan har lagt spåren åt mig. Jag måste alltid lita på hunden eftersom jag aldrig vet var jag har gått. Många gånger har jag tänkt tanken att hon är fel och vips har hon plockat en pinne.

Spåren blir så mycket mer spännande:-) När jag kommer hem så räknar jag igenom om jag har alla pinnar med mig hem igen.

Önskar alla Glad Påsk!!!

Lydnadsprov

Innan jag åkte iväg till Botkyrka BK så tog jag tag i Eddies päls och borstade ur den rejält... han fäller en hel del och även om det var en ganska stor pälshög som lämnade lilla killen så finns det mer som ska bort.

Här är en del av "avfallet" från Eddie - uppsatt i syrénen så att småfåglarna har något och bygga bo av:-)

På klubben var det lydnadsprov i bevakningen - Zyrran passerade med godkänt. Det var inte hennes bästa lydnad med med god marginal i sin träning så kommer man även en bit på lydnadsplanen i skarpa lägen:-)

Nu har vi kommit ytterligare en bit i bevakningen och jag längtar till pre-certningen i början på maj.

Sol, sol, sol

Sitter på uteplatsen och fikar i vårsolen, så skönt. I kväll ska vi köra lydnadsprovet i bevakningen.... det är bara att hålla tummarna.

...jag glömde berätta.....

... att jag har idag fått ett efterlängtat brev där det står: Du har blivit antagen som elev till kurs Hundtjänstutbildning (HTU) vid SBK:s Hundtjänstskola, Marma.

Tjoss va glad jag blev - med andra ord så sticker jag iväg och utbildar mig vecka 27 och 28. Tänk 2 veckor med nya saker att lära sig:-)


Lydnadsträning och sol.

Efter jobbet åkte jag ner till Botkyrka Bk och träffade Jenny med Gucci och Lizza. Vi skulle träna lite inför morgondagens lydnadsprov i bevakningen.

Jag tog ut Zyrran samlade ihop henne, la ut externbelöningen och gick ut och körde alla moment rakt igenom utan belöning. Hon gick jättebra och kändes med hela vägen.


Efter hoppet så fick hon ett "var-så-god" och hon drog direkt till kamprullen (belöningen)

Vi jobbade hundarna i skift så dom även fick hämta andan eller bara passivitetsträna. Hundarna blev fortare tröttare då solen värmde och det var även första gången det här året som hon var riktigt törstig efter lydnadspasset.

Jag jobbade Zyrran även i apportering och det är så skönt att det är slutsurfat. Hon vänder upp så snyggt och greppar apporten för att sen komma in med den i full fart. Kanontjejen:-)

Så här avslappnad och härlig såg hon ut när hon låg uppbunden.....om inte Jenny belönade Gucci eller Lizza med roliga leksaker på planen för då var det svårt att ligga och blunda.

Träningstävlingskurs

Det var ren tur att Lotta Linusson slängde iväg ett SMS till mig igår kväll annars så hade jag missat dagens träningstävling.

Vi samlades (efter att jag kört fel några gånger) ute i Västerhaninge på några ängar:-) Lottning och sen drog det igång. Först kördes lkl 1 efterföljt av eliten och lkl 3. Jag skulle köra lkl 2 även fast jag och Zyrran är klara i den klassen. Målet var att träna koncentration och attityd.

Vi fick ta och göra om entren en gång då Zyrran var lite ofokuserad men sen gick det bättre. Ska väl tillägga att vi inte har tränat klass 2 på nästan 2 månader och att Zyrran kom hem igår efter en vistelse ute på Färingsö.

Fritt följ. Helt ok. Jag vet att hon kan bättre men fina svängar och bakdelskontroll.
Läggande under gång. Nemas problemas. Fint och snabbt läggande med båda armbågarna på en geggig och blöt äng.
Inkallning. Hon kom i 180 och stannade inte  fick göra om och då gick det bra. Vi har ju faktiskt bara kört raka inkallningar inför Lägre tävlingen nu i vår.
Rutan. Ren katastrof. . Hon ville gärna springa förbi och ner i diket där någon tidigare hade lagt en belöning.Bråkade inte med henne utan gjorde om och hon kom in i rutan.
Apportering. Mycket nöjd. Full fart ut, greppar apporten och tappar den så hon får ta upp den igen. Är glad att det inte blev någon surfning utan ett korrekt upptag.
Hopp. Hon hoppade över, satte sig och hoppade tillbaka.... inget mer att säga.
Fjärren. Nja, det är ett moment som verkligen går som färskvara för Zyrran. Bara att konstatera när hon skiftar position så gör hon det snabbt och snyggt.

I det stora hela gjorde hon det bra. Jag måste jobba på hennes koncentration mellan momenten då blir detta kanon.


Så här låg Zyrran och mös på tomten igår när vi kom hem.

Hemkommen från Strängnäs

Igår var det som sagt hemgång från TFU-G:n. Veckan har varit fullspäckad från morgon till kväll men väldigt rolig.

I august kommer jag förmodligen gå "intro-kursen" för att sen (om jag är lämplig) gå vidare på ytterligare en utbildning inom hemvärnet.

När vi kom hem igår efter att vi hämtat Zyrran så satt vi på vår uteplats och drack en öl. Barnen var med och även om dom är äldre så var dom nyfikna på alla sker jag hade med mig hem. Solen sken och man kunde verkligen känna att våren var här.

Kenneth gjorde en underbar middag och jag låg mest i soffan och var slö.

Idag skulle det vara bevakningsträning MEN jag hade missat att jag var anmäld till en "Tränings-tävling-kurs" med Lotta Linusson. Passar rätt bra med tanke på att jag och Zyrran ska göra lydnadsprovet för bevakningen på tisdag. Dessutom har hela förmiddagen på mig då vi inte ska samlas förrän kl. 13.00.

Ska ta och titta igenom mina bilder från veckan och lägga in dom under kvällen.

Hemma efter nattens strider

MMS

Ska bli gott med kaffe.


Sitter på vakt


Full beredskap - kommer det några fiender??


I fält

 

Lunchintag på vaktstället....


Stridsmålning

Usch... öppna dragkedjor på jackan, slarvigt!!


Nu ska vi ut på nattövning

MMS

Pistolisterna samlade.


Täthetsprov



I måndags testade vi om skyddsmaskerna var täta.

Brandövning

MMS

Läran om Eldens krafter vid Strängnäs Brandstation.


Pistolskytte på tisdagen

MMS
En av dom roligaste sakerna jag har gjort i hela mitt liv:-9


RSS 2.0